allvisas.ro

Din 11 iunie, cetățenii ucraineni merg fără viză în UE

Ultimii pași pentru implementarea circulației cetățenilor ucraineni în Uniunea Europeană se vor desfășura în următoarea lună. Calendarul este următorul:
– 11 mai 2017: aprobarea deciziei de către Consiliul Uniunii Europene
– 17 mai 2017: semnarea documentelor de către autoritățile europene și ucrainene
– 11 iunie 2017: intrarea în vigoare a acordului

Libera circulație fără viză se va aplica cetățenilor ucraineni care călătoresc cu un pașaport biometric pentru o perioadă de maxim 90 de zile într-un interval de 180 de zile în scopuri turistice, de vizită a rudelor/cunoștințelor, de afaceri dar nu pentru muncă. Teritoriul acoperit este toată Uniunea Europeană (fără Marea Britanie și Irlanda), Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Asta înseamnă că cetățenii ucraineni vor putea circula în România fără a mai solicita viză, ca până acum. Cetățenii ucraineni puteau deja circula fără viză în Republica Moldova și Transnistria. În reciprocitate, cetățenii români și moldoveni pot circula fără viză în Ucraina, iar pașaportul transnistrean nu este recunoscut.

De asemenea, președintele Ucrainei a cerut Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei să îmbunătățească punctele de trecere a frontierei.

Pentru mai multe informații: Parlamentul European, Președintele Ucrainei