allvisas.ro

Fără viză în Canada: prima deschidere timidă

Discuția legată de eliminarea vizelor pentru Canada necesare acum cetățenilor români nu este pe cale să se termine prea curând. Canada și Uniunea Europeană sunt încă în negocieri pe această temă. Până la o decizie finală, statul canadian a decis să deschidă timid ușa cetățenilor români, în anumite condiții.

Începând de la 1 mai 2017, pentru a putea intra în Canada fără viză obținută în prealabil, cetățenii români trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții:
– să fi deținut în ultimii 10 (zece) ani o viză de rezidență temporară în Canada;
– să dețină o viză valabilă pentru SUA (viză de ne-emigrare).

Dacă NU vă aflați în cel puțin una dintre aceste două situații, atunci accesul pe teritoriul Canadei este disponibil ca până acum, cu obținerea prealabilă a vizei de la ambasadă.
Dacă vă aflați într-una dintre cele două situații, atunci trebuie să treceți la pasul următor: obținerea unei Autorizații de Călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA), care este o formalitate.

Intrarea în Canada trebuie să se fie efectuată numai cu avionul, printr-un aeroport internațional canadian. Accesul cu un avion ce aterizează pe un aeroport sau aerodrom mic, de provincie, fără control vamal nu este permis fără viză obținută în prealabil. Intrarea în Canada pe cale maritimă, cu o navă de croazieră, ambarcațiune personală sau ca pasager pe o navă cargo nu este permis fără viză obținută în prealabil. Intrarea în Canada printr-o graniță terestră (adică din SUA), indiferent de mijlocul de transport (auto, feroviar sau pietonal) nu este permis fără viză obținută în prealabil. Deci, singura situația permisă este sosirea în Canada cu o cursă aeriană internațională.

Perioada maximă de ședere permisă în această formă este de 6 (șase) luni, doar în scop de turism sau vizită.

Aceste informații nu se aplică cetățenilor moldoveni și ucraineni, care au nevoie de viză obținută în prealabil pentru a călători în Canada. Pașaportul transnistrean nu este recunoscut.