allvisas.ro

Din 1 Decembrie 2017, fără viză în Canada


Guvernul Canadei a anunțat că, începând cu 1 Decembrie 2017, ora 16 (ora României), cetățenii români și bulgari pot călători în Canada, fără viză obținută în prealabil. Deținătorii de pașapoarte emise de România sau de Bulgaria vor avea totuși un document de obținut în prealabil: autorizația electronică de călătorie (“electronic Travel Authorization”, pe scurt eTA). În prezent, până la data de 1 Decembrie 2017, pot intra în Canada fără viză (dar aplicând pentru eTA), doar posesorii de pașaport românesc și bulgăresc care au avut în ultimii 10 ani o viză validă pentru Canada sau care dețin o viză turistică pentru SUA.


Dispare viza, apare eTA

Aplicațiile pentru eTA se vor putea depune numai după 1 Decembrie 2017, ora 16 (ora României). eTA este obligatorie pentru toți călătorii ce nu au nevoie de viză (indiferent de țara emitentă a pașaportului), dacă intră în Canada cu avionul. Chiar dacă pătrunderea pe teritoriul canadian pe calea aerului este făcută cu scopul tranzitului (escală în aeroport), eTA este în continuare necesară.

Cei care intră în Canada prin puncte de trecere a frontierei terestre (dinspre SUA) sau maritim, nu au nevoie de această autorizație. De asemenea, deținătorii de pașapoarte românești sau bulgărești care au o viză pentru Canada (încă valabilă), nu sunt obligați să obțină eTA până la expirarea vizei sau a pașaportului (la preschimbarea pașaportului cu unul nou, după expirarea celui vechi, viza pentru Canada nu se mai prelungește).

Pentru obținerea eTA sunt necesare:
pașaport valabil
adresă de e-mail (pe care veți primi documentele)
– card de debit/credit (pentru plata taxei de 7 dolari canadieni; în caz de refuz, banii nu se returnează)

eTA se acordă în câteva minute sau în câteva zile. Se face câte o singură solicitare pentru fiecare persoană din grupul de călători, indiferent de relația de rudenie ori de vârstă.

eTA are durată de valabilitate de 5 ani, dar nu mai mult de durata valabilității pașaportului pentru care se acordă. Având în vedere faptul că pașapoartele românești au maxim 5 ani valabilitate (cel temporar are doar un an), eTA obținută va fi valabilă până la expirarea pașaportului. Dacă știți că veți mai călători sau tranzita Canada în următorii 5 ani și mai aveți valabilitate de 1-2 ani pe pașaport, mai bine faceți un nou pașaport.

Sfat: NU faceți rezervări pentru avion sau hotel până când nu aveți eTA aprobată!

eTA se poate obține accesând acest link.

Noroc cu statutul de membru UE
Euroscepticii vor fi foarte supărați deoarece chiar statutul de membru al Uniunii Europene a făcut posibilă eliminarea vizelor pentru români și bulgari. Potrivit legii canadiene, pot să intre în “clubul select” al țărilor ai căror cetățeni pot vizita Canada fără viză, doar țările care au rate mici ale cererilor de viză refuzate, ale încălcărilor de viză (mergi pentru turism și ești prins muncind, ori dacă stai în Canada peste data de expirare a vizei) și ale solicitărilor de azil politic.

Pragurile maxime din legea canadiană:
– cereri de viză refuzate (“visa refusal”): medie de maxim 4% în ultimii 3 ani
– încălcarea regimului vizei (“immigration violation”): medie de maxim 3% în ultimii 3 ani
– solicitări de azil (“asylum claim”): medie de maxim 2% în ultimii 2 ani

România și Bulgaria stăteau destul de prost la refuzul de viză (14,5% fiecare), dar stăteau mai bine la încălcarea regimului vizei (2,4% – România și 2,2% – Bulgaria) și la rata solicitanților de azil (0,3% – România, nu cunosc rata pentru Bulgaria). Datele aici.

În cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Canada, autoritățile europene au anunțat că în cazul în care Canada nu permite intrarea pe teritoriul său fără viză a tuturor cetățenilor europeni în scopuri turistice, va impune vize de turism cetățenilor canadieni.


Alte detalii
Perioada maximă de ședere în Canada este de 6 luni
. Sunt acceptate orice tipuri de pașaport (simplu, simplu biometric, temporar, de serviciu, diplomatic). Durata de valabilitate a pașaportului trebuie să acopere perioada șederii în Canada. Intrarea în Canada este posibilă și cu pașaport cu mai puțin de 6 luni de valabilitate, dar veți petrece un timp mai îndelungat la punctul de trecere al frontierei, pentru proceduri suplimentare (intrarea este posibilă, nu imposibilă, dar acceptați din start faptul că veți avea de pierdut timp).

Cetățenii români și bulgari care vor să meargă în Canada pentru a face studii cu durata de cel puțin 6 luni sau să muncească vor avea nevoie de viză de studii sau viză de muncă.
Posesorii de pașapoarte moldovenești sau ucrainene au nevoie de viză pentru a călători în Canada. Pașaportul transnistrean nu este recunoscut.

Pentru mai multe detalii, clic aici pe anunțul guvernului Canadei.

Trasee de călătorie
În prezent nu există zboruri directe din România, Republica sau de pe unul dintre aeroporturile din vecini către Canada. Din Iunie 2018 se va putea zbura direct din București spre Canada, cu compania low-cost Air Canada Rouge:
– 8 iunie: București-Montreal
– 10 iunie: București-Toronto

În afară de intrarea în Canada, folosind aceste legături, se poate zbura cu o singură escală din București spre alte țări de pe continentul american, către care în prezent se poate ajunge în cel puțin două escale.